fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

QPrvo pitanje koje prodavci nekretnina obično postavljaju agentima za nekretnine jeste upravo ovo kada mogu očekivati da će njihova kuća ili stan biti prodati? Odgovor na ovo pitanje nije ni malo lako dati jer prodaja nekretnine zavisi od dosta toga.

Kroz naš dugogodišnji rad izdvojili smo vam one najbitnije faktore koji utiču na brzinu prodaje vaše nekretnine

  1. Nerealno određivanje cijene

Cijena je najznačajniji faktor prodaje svake nekretnine ili bar jedan od značajnih. Stoga prilikom određivanja početne cijene treba biti veoma oprezan. Ukoliko želite prodati nekretninu morate biti realni jer prevelika cijena u startu odbiće mnoge kupce koji neće doći ni da pogleda nekretninu i tako gubite one ozbiljne kupce. Agent za nekretnine vam može pomoći da formirate cijenu u realnim okvirima spram trenutne situacije na tržištu nekretnina jer ne zaboravite da u najvećoj mjeri cijena prodaje nekretninu.

  1. Neuredna vlasnička dokumentacija

Uredna vlasnička dokumentacija je još jedan značajan faktor kod prodaje nekretnine. Veoma je važno da pripremite i sredite kompletnu dokumentaciju prije nego se odlučite na prodaju. Nekretnina treba da  bude uknjižena na Vaše ime u katastru, da nema terete i da postoji saglasnost oko prodaje ako postoji više suvlasnika. Često u našem radu srećemo prodavce koji kažu da sve papire imaju sređene dok u stvarnosti nije tako. Onda idu izgovori tipa da sve će se srediti za 10-20 dana… Isto tako desi se da vlasnik nema saglasnost za prodaju svih suvlasnika nekretnine tako da i u tom slučaju od prodaje nema ništa bar još neko određeno vrijeme. Zato sredite papirologiju na vrijeme i tek onda krenite u prodaju. Sa urednom vlasničkom dokumentacijom Vaša nekretnina ima veću vrijednost.

  1. Loša prezentacija i marketing

Živimo u digitalnoj eri u vrijeme velike ponude i konkurencije na internetu, zato je bitno i na koji način prezentujete Vašu nekretninu potencijalnim kupcima. Većina oglašivača poput OLX-a, nude stotine nekretnina koje imaju u ponudi. Ako nemate dobar marketing i prezentaciju i ako kupci ne vide Vašu nekretninu, nećete je ni prodati. Kako onda osigurati vašoj nekretnini da bude viđena? U današnje vrijeme veoma je važno imati dobre i kvalitetne fotografije jer se oglasi bez fotografij ili lošim fotografijama preskaču i ne čitaju. Ali nemojte ni pretjerati sa fotografijama pa da vasa garsonjera izgleda da ma 50 kvadrata. Imati video snimak i interesantan opis nekretnine koji će privući kupce također su veoma su bitne stvari. Nekretnini se morate posvetiti ako je mislite prodati.

  1. Emocije

Kada ste odlučili da prodate Vašu nekretninu isključite emocije. Ne vodite se emocijama u određivanju cijene jer uključivanje emocija u cijelokupan proces prodaje samo može biti na vašu štetu. Često čujemo od prodavaca: “sav svoj život sam uložio u kuću, moji roditelji su to gradili, tu sam odrastao I sl.”, sve je to lijepo ali to neće prodati kuću.  Emocije ne možete naplatiti. Zato budite realni ili odustanite od prodaje.

  1. Nedovoljno pripremljena nekretnina za prodaju

Kada prodajete nekretninu morate je pripremiti za prodaju. Ono najosnovnije što trebate da uradite je da je pospremite, da nema suvišnih stvari, da otklonite osnovne nedostatke, popravite stvari koje možete. Nekretnina mora na prvi pogled biti uredna i čista jer obično je prvi utisak kupca o nekretnini i najvažniji. Na kraju krajeva ne želite da na fotografijama vašeg stana svako gleda vašu nepospremljenu spavaću sobu.

  1. Pokušaj sakrivanja problema

Ukoliko vaša nekretnina ima bilo kakav skriveni problem ili manu nemojte to skrivati od kupca. Prije ili kasnije to će izaći na vidjelo i kupac će se osjećati prevareno.  Razgovarajte otvoreno o problemima i tako će te stvorite povjerenje kod kupca a vama će savjest biti čista i mirno ćete spavati.

  1. Ne poznavanje procesa prodaje

Prodaja nekretnina proces za koji nismo svi sposobni i obučeni, namamo svi sposobnosti i moći dobre prodaje, jer to je vještina koja se stiče i uči. Na koji način prezentovati nekretninu, ko su potencijalni kupci i kako kako do njih doći, kroz šta sve treba da prođem u postupku prodaje, koje su mi obaveze, šta je legalno i zakonito, sve su to neka od pitanja o kojima niste razmišljali. Poznavanje prodaje može vam skratiti muke, uštediti vrijeme i novac. Ukoliko nemate iskustva u prodaji nekretnina predlažemo da  odaberete agenciju kao posrednika koji će za vas odraditi taj posao.

  1. Odabir pogrešnog agenta

Ukoliko odlučite da prodaju povjerite profesionalcima koji se bave tim poslom, vodite računa o odabiru agencije i agenta. Ako mislite da je bolje nekretninu dati svim agencijama jer je tako veća mogućnost prodaje, onda se varate.

Sve se agencije manje vise oglašavaju na istim mjestima no ono po čemu se razlikuju je način i vrijeme koje će posvetiti prodaji Vaše nekretnine. Ako agent uzme nekretninu u ponudu a ne posveti joj pažnju u oglašavanju i nuđenju onda tu nema prodaje. Zato dobro procjenite kome povjeravate nekretninu, pogledajte reference, preporuke, razgovarajte sa agentima, pitajte šta nude, kako se razlikuju od drugih,  raspitajte se o uslovima i birajte agenta kome vjerujete da će raditi za Vašu korist jer Vi placate proviziju. Ne zaboravite da kvalitetna usluga ima svoju vrijednost.

Kada ste odabrali vašeg agenta za nekretnine, potrebno je da imate povjerenje u njega, da vam djeluje stručno i profesionalno i da radi za Vašu a ne svoju korist. Međusobno povjerenje je jedini put u uspješnu saradnju. Poslušajte savjete koje vam agent daje po pitanju svih gore nabrojanih stavki koje trebate izbjeći u cilju što efikasnije prodaje Vaše nekretnine i pustite ga da radi svoj posao.

Ukoliko niste sigurni da sve ovo gore navedno možete uraditi sami, onda prodaju Vaše nekretnine trebate prepustiti profesionalcima. Koju agenciju ćete izabrati da Vam olakša prodaju prepuštamo Vama da odlučite…

AKTIDO

Leave a comment